Ajankohtaista arkisto

20.2.2018 16.38

Diabetes ei aikaistanut eläkkeelle jäämistä

halaus matala

Juuri julkaistussa suomalaisessa tutkimuksessa diabetesta sairastaneet henkilöt siirtyivät harvemmin ennenaikaisesti eläkkeelle kuin sitä sairastamattomat. Lisäksi ne diabeetikot, jotka jäivät ennenaikaiselle eläkkeelle, olivat kuitenkin töissä keskimäärin kaksi vuotta pidempään kuin diabetesta sairastamattomat.

–Tulos osoittaa, että kokonaisvaltainen diabeteksen hoito kannattaa sekä yksilön että yhteiskunnan kannalta. Tutkimuksemme tuloksia tukee ajankohtainen tanskalaisten havainto siitä, että tyypin 2 diabetes ei alentanut elinikää, kunhan sitä hoidettiin hyvin, Helsingin yliopiston professori Johan Eriksson kommentoi.

Suomalaistutkimuksessa seurattiin lähes 13 000 henkilön ennenaikaisesta eläköitymisestä johtuvaa työvuosien menetystä läpi työuran. Tutkimus selvitti 1934–1944 Helsingissä syntyneiden henkilöiden ennenaikaista eläkkeellejäämistä vuosien 1971 ja 2011 välillä. Heitä seurattiin tutkimuksessa 20–30-vuotiaista lähtien hyödyntäen Suomen ainutlaatuisia valtakunnallisia rekistereitä. Tulokset olivat samanlaisia naisilla ja miehillä.

–Aiemmissa tutkimuksissa on seuranta ollut lyhyempi, jolloin diabeteksen vaikutuksia työuriin ei ole pystytty arvioimaan pidemmällä aikavälillä. Työuran aikana ryhmän miehistä 7,5 prosentilla ja naisista 4,3 prosentilla löytyi sairaala-, avohoito- tai lääkerekisteristä merkintä diabeteksesta tai heille oli tehty diabeteslääkityksestä erityiskorvauspäätös. Ensimmäinen merkintä diabeteksesta oli keskimäärin 54,5-vuotiaana. Diabetestietoja oli vuodesta 1964 eteenpäin, kertoo Jyväskylän yliopiston dosentti Mikaela von Bonsdorff.

Tutkitusta joukosta noin 63 % jäi työkyvyttömyys-, työttömyys- tai osa-aikaeläkkeelle, tai kuoli ennen eläkkeelle siirtymistä. Vanhuuseläkkeelle jäi noin 37 %.

Tutkimuksessa oltiin kiinnostuneita juuri työvuosien menetyksestä ja sen vuoksi huomioitiin myös kuolleisuus ennen eläkkeelle siirtymistä. Tutkitusta ryhmästä lähes kahdeksan prosenttia kuoli ennen eläkkeelle siirtymistä. Työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyi lähes kolmannes tutkittavista. Yleisimmät syyt olivat mielenterveysongelmat ja tuki- ja liikuntaelinsairaudet sekä sydänsairaudet.

–On kuitenkin muistettava, että tutkitussa joukossa oli varmasti niitä, jotka sairastivat diabetesta, mutta joita ei oltu diagnosoitu. On arvioitu, että diabeteksen alidiagnosointi on 20–50 prosentin luokkaa. Tyypin 2 diabetes todetaan usein terveystarkastuksessa tai se voi olla sattumalöydös, muistuttavat von Bonsdorff ja Eriksson.

Alkuperäisjulkaisu (englanninkielinen)


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010