Ajankohtaista arkisto

21.9.2012

”Karkkidieetti” aiheuttaa rasvamaksan kolmessa viikossa

Arvostetussa American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä on juuri julkaistu Helsingin yliopiston Sisätautien klinikassa tehty suomalaistutkimus, joka osoittaa, että liiat sokerit muuttuvat maksassa rasvaksi. Tästä seuraa aineenvaihduntaongelmia, jotka altistavat sekä tyypin 2 diabetekselle että sydäntaudeille. Tutkimustulosta käsitellään myös lehden pääkirjoituksessa.

Tutkimukseen osallistui 16 ylipainoista tai lihavaa miestä ja naista (keskimääräinen painoindeksi 31 kg/m2, normaali on alle 25.)  He ylensöivät vapaaehtoisesti kolmen viikon ajan 1 000 ylimääräisen kilokalorin verran päivässä.

Ylimääräiset kalorit koostuivat karamelleista, sokerillisista virvoitusjuomista, urheilu- tai energiajuomista tai tuoremehusta: esimerkiksi yksi karkkipussi ja puoli litraa virvoitusjuomaa ja lasi tuoremehua. ”Karkkidieetin” loputtua tutkittavat noudattivat vähäkalorista ruokavaliota puoli vuotta saavuttaakseen alkuperäisen painonsa. Tutkittavilta mitattiin maksan rasvapitoisuus magneetilla ja lisäksi mitattiin rasvan uudismuodostus sokerista. Lisäksi tutkittavat punnittiin, ja heiltä otettiin verikokeita, joiden kautta selvitettiin ns. metabolisen oireyhtymän ilmaantumista.  

Ylensyönnin aikana tutkittavat lihoivat vain keskimäärin 2 kg (2 %), mutta maksan rasvapitoisuus nousi erittäin merkittävästi eli 27 %. Rasvan uudismuodostus sokerista lisääntyi myös merkittävästi samoin kuin maksan tuottamat rasvat verenkiertoon. Hyvän kolesterolin arvo pieneni merkittävästi “karkkidieetin” aikana. Laihdutusruokavalion aikana muutokset korjaantuivat.

- Ihmisen maksa varastoi hyvin nopeasti ja tehokkaasti ylimäärin nautitut nopeat sokerit sisäänsä rasvaksi. Ylimääräiset sokerikalorit eivät päädy läheskään yhtä tehokkaasti nahan alle tai vyötärölle kuin maksaan. Nopeiden hiilihydraattien ylensyönti on tärkeä syy rasvamaksan kehittymiseen. Niillä lihavilla henkilöillä, joille kehittyy rasvamaksa, on vahvasti lisääntynyt riski sairastua tyypin 2 diabetekseen ja sydän- ja verisuonitauteihin, korostaa tutkimusryhmän jäsen professori Hannele Yki-Järvinen Helsingin yliopistosta.

Lisätietoa:

Professori Hannele Yki-Järvinen, ykijarvi(at)cc.helsinki.fi

Viitteet:

Alkuperäistutkimus: Sevastianova K, Santos A, Kotronen A, Hakkarainen A, Makkonen J, Silander K, Peltonen M, Romeo S, Lundbom J, Lundbom N, Olkkonen VM, Gylling H, Fielding BA, Rissanen A, Yki-Järvinen H. Effect of short-term carbohydrate overfeeding and long-term weight loss on liver fat in overweight humans. American Journal of Clinical Nutrition. 2012; 96:727-34.

Pääkirjoitus samassa lehdessä: Hudgins LC. Why do sweets fatten our livers? American Journal of Clinical Nutrition. 2012; 96:685-6.


Palaa otsikoihin

Sivua viimeksi päivitetty: 21.9.2010