Blogikirjoitukset

rss Terveisiä Meriltä

25.8.2014 16.30

Korvat kuulolle!

Meri Öhman

Kaatunut pyöräilijä makasi ojassa – kukaan ei tullut auttamaan. Ohikulkijat jättivät sairaskohtauksen saaneen oman onnensa nojaan. Loukkaantunut huusi rannalla apua – auttajat paikalle vasta tuntien kuluttua.
Tällaisia raflaavia otsikoita näkyy mediassa valitettavan usein.

kadetw

Helsingin Sanomissa hiljattain julkaistu mielipidekirjoitus siitä, kuinka jossain koulussa henkilökunta on kieltäytynyt hätätilanteessa antamasta diabeetikolle Glucagen-pistosta, herätti laajaa keskustelua.

Itselleni tuntuu vieraalta ajatus, ettei auttaisi hädässä apua tarvitsevaa. Lainkin mukaan jokaisen on velvollisuus yrittää kykyjensä mukaan auttaa hengenvaarassa olevaa.

Ymmärrän, että kriittisessä tilanteessa toimeen ryhtyminen voi jännittää ja ensiavun antaminen pelottaa. Diabeetikolle tai vaikeasti allergiselle oikeassa tilanteessa annettu piikki voi kuitenkin pelastaa hengen. Sen takia tuntuu käsittämättömältä kieltäytyä ensiavun antamisesta – varsinkin, jos on etukäteen saanut opetuksen, miten pistos kuuluu antaa.

Moni diabeetikko välttyy tajunnan menetyksen aiheuttavalta insuliinisokilta, eikä onneksi tarvitse hätäpiikkiä koko elämänsä aikana.

Sen sijaan toisenlaista, henkistä ensiapua, kaipaa joskus jokainen diabeetikko. Diabetes on vaikea sairaus, jonka hoito vaatii paljon henkisiä voimavaroja. Se ei muutu helpoksi tokaisemalla, että ”onneksi siihen on nykyään niin hyvät hoidot!” Lääkkeet ja välineet ovat laadukkaita, mutta vastuu sairaudesta on lopulta jokaisen omissa käsissä. 

Ystävän tukiw

Luotettava tukiverkko ja hyvät ihmissuhteet ovat olennainen osa diabeteksen hoitoa.  Siksi on tärkeää, että meillä on ihmisiä ympärillä, joille voi puhua sairauden vaikeista puolista.

Vaikka hoitopaikoissa on usein laaja asiantuntijaryhmä diabeetikon tukena lääkäreistä ravitsemusterapeutteihin ja psykologeista jalkojenhoitajiin, joskus ystävän kuunteleva korva voi parantaa oloa. Tärkeintä on muistaa avata suunsa ja kertoa murheistaan – apua löytyy usein yllättävän läheltä.

Sinä diabeetikon läheinen – perheenjäsen, koulukaveri, kumppani – kysy välillä: ”Kuinka voit, miten jaksat?” Diabeetikko voi näyttää ulospäin reippaalta, vaikka henkisesti ottaisi koville.  Älä pelkää, vaikket tietäisi kaikkea hypojen, bolusten ja sensorien saloista, sillä läsnäolo ja aito kuunteleminen merkitsevät eniten. 



Kirjoituksessa mainittu Helsingin Sanomissa julkaistu mielipide: Mielipide diabetesensiapu koulussa


Palaa otsikoihin | 2 Kommenttia | Kommentoi

26.8.2014 9.13
Aino
Hyvä Meri!
Nostit esiin tärkeän aiheen - toisten auttamisen, oli kyse sitten toisen auttamisesta kuuntelemalla tai hengenpelastamisesta hätätilanteessa. Toivon että todellisessa hädässä suurin osa meistä on valmiita auttamaan kykyjensä mukaan.
26.8.2014 9.42
Pirjo Silveri
Täyttä asiaa
Täyttä asiaa, ajattelemisen aihetta jokaiselle. Jaoin postauksen jo eilen omalla fb-seinälläni ja nyt näemmä jotkut kaverini ovat laittaneet edelleen kiertoon. Diabetes on välillä muutakin kuin päivänpaistetta ja mustina hetkinä "onneksi siihen on nykyään niin hyvät hoidot" -kommentit tökkivät todella pahasti.