Blogikirjoitukset

rss Terveisiä Meriltä

6.11.2015 14.43

Yhtymäkohtia toiseen deehen

Meri Öhman

Vuoden viimeinen opiskelujakso on käynnissä, ja tässä perehdymme tavallisimpiin infektiotauteihin ja niiden hoitosuosituksiin. Edellinen jakso käsitteli munuaisten toimintaa ja sitä kautta elimistön neste- ja elektrolyyttitasapainoa.

Se oli tiivis paketti, ja lyhyessä ajassa tuli opiskeltavaksi paljon uutta tietoa. Mieleeni jäi erityisesti luento, jossa vieraana oli munuaissiirtopotilas sekä tutustumiskäynti sairaalan dialyysiosastoon. Oli avartavaa kuulla ihmisten aitoja kokemuksia ja ajatuksia dialyysistä.

Tarinoista löysin yhtymäkohtia diabetekseen: he kertoivat, että aluksi dialyysiin joutuminen tuntui maailmanlopulta. He kuvittelivat, että elämä loppuu tähän, eikä enää voi tehdä juuri mitään. Tuttuja tuntemuksia myös itselleni kahdeksan vuoden takaa. Onneksi kuvitelmat osoittautuivat vääriksi kummassakin deessä.

pistos

Dialyysihoidossa asetetaan isot neulat laskimoihin, ja osa potilaista laittaa nämä itse paikoilleen. Heidän mukaansa ajatus itsensä pistämisestä tuntui aluksi aivan mahdottomalta. Lopulta sitä täytyi kuitenkin ruveta tekemään, ja alkuvaikeuksien jälkeen se alkoi sujua rutiinilla. Kuinka samalta tämäkin kokemus kuulosti.

Minulla ei ole koskaan ollut varsinaista piikkikammoa. Silti kun kuulin pienessä lääkärinhuoneessa, että minun pitäisi alkaa pistää itseäni keskimäärin viidesti päivässä, purskahdin itkuun. En pysty siihen, en halua, se sattuu, pelkkä ajatuskin on hirveä. Silti jo seuraavana sairaalapäivänä taisin tuikata itseeni ensimmäisen kerran insuliinia, eikä se niin kamalaa ollutkaan.

Nestejaksossa harjoittelimme ensimmäisen kerran kanyylin asettamista toisillemme. Jännityksestä ja käsien tärinästä huolimatta sain neulan ensiyrityksellä paikoilleen – pitkäaikaisen pistämisharjoittelun tuoma kotikenttäetu?




Palaa otsikoihin | 1 Kommentti | Kommentoi

13.1.2016 18.32
vodek
Jos haluat sokerit liki terveen tasolle, niin ainoa vaihtoehto on Vhh. Ennakoimat vuoristoradat jäävät puuttumaan. sillä meillä on tosiaankin kyse hiilareiden aineenvaihduntaongelmasta. Kuinka paljon sitten oikeasti niitä hiilareita tarvitaan per vuorokausi?! Se ei ole selvää. Selvää on kuitenkin se, että niitä ei paljon tarvita. Sinä tulevana lääkärinä voisit siihen perehtyä ja tehdä siitä vaikkapa oikean, puolueettoman analyysin.
Vhh kannattaa ehdottomasti ottaa mukaan, sillä on niin paljon helpompaa saada sokerit täysin terveen tasolle. Onko se virallisesti oikein? No ei, mutta me määrittelemmekin itse miten se toimii. Itselle me myös olemme vastuussa omasta itsestämme. Se taas vaatii oikeasti avointa epäluuloa vallitsevaa "totuutta"kohtaan.
"Totuuksia" onkin melkein määrätön määrä ja oman totuuden löytäminen onkin se mitä me etsimme. Jos sen löytää, niin voi löytää vapauden, oman itsensä ja ehkä myös koko maailma avautuu helpommin.
Oikeasti en tietenkään tiedä, eikä kukaan muukaan.
Toivottavasti sinusta tulee diabetes asioihin perehtyvä, avaramielinen asiantuntija. Siihen sinulla on valmiudet
Voi olla,että elämästä selviää hengissä!
Terveisin!!!