Blogikirjoitukset

rss Terveisiä Meriltä

13.5.2014 15.40

Puhallusheilahteluja

Meri Öhman

Viimeisiä opiskeluviikkoja viedään, enää on jäljellä muutama ryhmätyö, luento sekä lopputentti. Tämä elimistön hapensaantiin liittyvä jakso on ollut laaja ja työteliäs, mutta todella mielenkiintoinen.

Sydämen ja keuhkojen toiminnan tunteminen on keskeistä lääkärintyön kannalta. Siksi olemmekin harjoitelleet pienryhmissä niihin liittyviä kliinisiä taitoja, muun muassa sydänäänten kuuntelua stetoskoopilla sekä röntgenkuvien tulkinnan perusteita.

Yksi koko vuoden mukavimmista ryhmätöistä liittyi spirometriaan, jolla mitataan keuhkojen toimintaa. Siinä tutkittava ”puhaltaa” erilaisia syviä hengityksiä suukappaleeseen. Näistä laite piirtää näytölle käyrän, jonka avulla saadaan tietoa esimerkiksi hengitystilavuudesta ja virtausnopeudesta.

Spirometriatuloksia
Paperillinen lyhenteitä, numeroarvoja ja diagrammeja näytti aluksi heprealta, mutta spirometriaryhmätyön jälkeen tuloksista sai jo paljon irti.

Harjoittelimme tulosten tulkintaa katselemalla erimuotoisia käyriä opettajan avustuksella. Opin paljon uutta, kuten miltä normaali löydös näyttää, milloin mittaus on epäonnistunut sekä miten astmaan tai keuhkoahtaumatautiin viittaavat merkit voi erottaa toisistaan.

Tulevaisuudessa joudun työssäni spirometrialöydöksiä arvioimaan, joten harjoittelu oli erittäin hyödyllistä. 

lasku
Koska verensokerini eivät suostu alenemaan, päätin pudottautua itse. Partion kautta pääsin kokeilemaan pystysuoralta kalliojyrkänteeltä laskeutumista. Aluksi ajatus hirvitti, mutta ylitin itseni ja alhaalla fiilis oli mahtava!

Sokerit ovat taas vaihteeksi pomppineet pilvissä jo reilun viikon ajan. Arvot sahaavat ylös alas tein, söin tai pistin mitä hyvänsä. Vaikka kokeilen kaikkia kikkoja, sokerit eivät tunnu tasoittuvan kuin korkeintaan pariksi tunniksi.

Tavoitteeni oli laskea hiukan kohonnutta HbA1c:tä kesään mennessä, mutta tällä menolla voi jäädä haaveeksi. Omahoito ei tunnu kovin motivoivalta, kun yrityksistä huolimatta lähes kaikki menee päin mäntyä.

Miten te lukijat koette asian – lannistavatko huonot verensokeriarvot vai saavatko ne tsemppaamaan vielä enemmän?


Palaa otsikoihin | 1 Kommentti | Kommentoi