Blogikirjoitukset

rss Terveisiä Meriltä

28.10.2014 10.29

Kuka vaikuttaa?

Meri Öhman

Meillä lääkiksessä on monenlaisia tapahtumia koulun ulkopuolella: liikuntaa, bileitä, kerhoja, reissuja ympäri Suomea ja maailmaa. Säännöllisesti järjestetään myös keskusteluiltoja, joissa pohditaan lääkärin ammattia erilaisista näkökulmista. Aiheina ovat olleet esimerkiksi lääkärin vakaumus ja intuitio lääkärin työssä.

ruokaw
Keskusteluilloissa saa aina uusia ajatuksia ja lisäksi vatsan täyteen herkkuja – nam!

Osallistuin lokakuussa Lääkäri yhteiskunnallisena vaikuttajana -tilaisuuteen, jossa puhujana oli Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen entinen pääjohtaja Pekka Puska.

Puska kertoi kokemuksista ja haasteista urallaan, jonka jälkeen keskustelimme yhdessä vaikuttamisen keinoista ja alustuksesta heränneistä ajatuksista.

Yllätyin siitä, kuinka isoja haasteita meillä tutut kansanterveysongelmat – lihavuus, alkoholi, tupakka, sydän- ja verisuonisairaudet – ovat muuallakin maailmassa. Kehittyvät maat painiskelevat näiden samojen ongelmien kanssa, vaikka voisi kuvitella toisin.

Lääkäreillä on tukenaan paljon tieteellisesti tutkittua ja perusteltua tietoa terveyden edistämisestä. Kuitenkin poliitikkojen päätöksiin vaikuttavat faktojen lisäksi monet muut inhimilliset asiat, ja muun muassa yritysten ja etujärjestöjen vaikutusvalta on suuri.

Yhteiskunnan ohjailulla on merkitystä: esimerkiksi maksaako epäterveellinen ruoka vähemmän kuin terveellinen tai kuinka tiukasti tupakkaa, alkoholia ja sokeria verotetaan. Mitä jos kouluissa olisikin karkki- ja limsa-automaattien sijasta hedelmäpisteitä?

Poliittisten vaikuttajien käsissä ovat myös päätökset diabeteksen hoidosta. Taloudellisesti vaikeina aikoina olisi houkuttelevaa säästää vaikkapa säännöllisistä kontrollikäynneistä tai insuliinin korvattavuudesta. Diabeetikkojen hoidosta pihistäminen voi kuitenkin aiheuttaa myöhemmin vielä suurempia kustannuksia.

Onneksi Suomessa on toistaiseksi asiat hyvin, koska saamme lääkkeet ja hoitovälineet periaatteessa maksutta. Ei tarvitse mennä kuin naapurimaahamme Viroon, missä diabeteksen sairastaminen on kallista, sillä yhteiskunta ei korvaa lääkkeitä ja hoitovälineitä kuten meillä.

Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi

Ei kommentteja