Metabolinen oireyhtymä

Insuliiniresistenssi

Tyypin 2 diabetes liittyy usein metaboliseen oireyhtymään (MBO), jolle on tyypillistä keskivartalolle kasaantunut ylipaino. Tämä tarkoittaa, että rasva on kertynyt vatsaonteloon ja sisäelimiin kuten maksaan. Tällainen rasvan kertyminen heikentää insuliinin vaikutusta kudoksissa.

Insuliinin heikentynyttä vaikutusta nimitetään insuliiniresistenssiksi.

Jos insuliinin vaikutus kudoksissa on heikentynyt, insuliinia tarvitaan normaalia enemmän pitämään verensokeri kurissa. Ajan myötä haima väsyy eikä jaksa tuottaa riittävästi insuliinia. Näin verensokeri alkaa hiljalleen nousta ja lopulta diabetes puhkeaa.

Insuliini - elintärkeä hormoni

Insuliini on haiman tuottama hormoni, jonka tehtävä on siirtää veressä oleva sokeri elimistön polttoaineeksi. Veressä oleva sokeri on peräisin ruoasta ja juomasta. Lisäksi maksa valmistaa sokeria. Insuliini säätelee myös maksan sokerintuotantoa.

Tyypin 2 diabeetikolla insuliinin vaikutus elimistössä on heikentynyt ja/tai sitä ei erity riittävästi.

 

Metabolinen oireyhtymä

MBO:n ilmenemismuotoja:
  • liikapaino, etenkin keskivartalolihavuus
  • epäedulliset rasva-arvot, mm. kolesteroli
  • kohonnut verenpaine
  • lisääntynyt veren hyytymistaipumus
  • insuliiniresistenssi (tila, jossa insuliinin vaikutus kudoksissa on heikentynyt)
  • heikentynyt sokerinsieto
  • kohonnut veren uraatti (kihti)
Metabolisen oireyhtymän hoito on samanlaista kuin tyypin 2 diabeteksen ehkäisy ja hoito. Monille MBO:ta sairastavista kehittyy ajan mittaan tyypin 2 diabetes. MBO:n ja diabeteksen hoito ovat verensokerin, veren rasva-arvojen, verenpaineen ja veren hyytymistekijöiden hoitoa. Lisäksi unihäiriöiden, kuten uniapnean hoito on tärkeää. Mahdollisen masennuksen hoito auttaa myös MBO:n ja diabeteksen hoidossa ja toisaalta korkea verensokeri voi aiheuttaa masennuksen kaltaisia oireita.
Sivua viimeksi päivitetty: 6.4.2017