Tyypin 2 diabetesta voi ehkäistä

Diabetestutkimus ei vielä ole löytänyt ratkaisua tyypin 1 diabeteksen ehkäisyyn, mutta useat tutkimukset ovat sen sijaan osoittaneet, että tyypin 2 diabeteksen puhkeamista  voidaan ehkäistä tai viivyttää kiinnittämällä huomiota elintapoihin.

Perimä ja elintavat

Jos vanhemmilla tai sisaruksilla on tyypin 2 diabetes, on omakin riski sairastua varsin suuri. Myös raskausaikana koettu raskausdiabetes lisää selvästi todennäköisyyttä sairastua myöhemmin diabetekseen. 

Metabolinen oireyhtymä

Tyypin 2 diabetesta edeltää usein metabolinen oireyhtymä MBO eli sokeri-rasvahäiriö. Sen taustalla ovat sekä perimä että elämäntavat: liikapaino ja liikunnan puute. Metaboliseen oireyhtymään kuuluu sokeriaineenvaihdunnan häiriöiden lisäksi keskivartalolihavuus, poikkeavat veren rasva-arvot ja kohonnut verenpaine sekä häiriöt veren hyytymisessä – eli lisääntynyt vaara sairastua valtimotauteihin (sepelvaltimotauti, aivohalvaus, jalkojen verenkiertohäiriöt).

Kun metaboliseen oireyhtymään liittyviä terveysongelmia on ilmaantunut, on tärkeää, että niiden hoito alkaa mahdollisimman pian ja tehokkaasti. Käypä hoito -suositus liikapainon hoidosta kertoo, mihin asioihin terveydenhuollossa kiinnitetään huomiota ylipainon ennaltaehkäisyssä ja hoidossa.

Tyypin 2 diabeteksen ehkäisyn keinoja

  • Ruokatottumusten tarkistaminen varsinkin rasvan määrän ja laadun sekä ravintokuitujen suhteen, liikapainon välttäminen ja liikunnan lisääminen sekä tupakoimattomuus.

  • Jos suvussa on diabetesta, kannattaa jo nuorena huolehtia siitä, että paino, verenpaine, veren rasva-arvot ja verensokeri pysyvät suositellulla tasolla.

  • Jos riskitekijöitä on jo kertynyt, elintapamuutoksilla voi vähentää niiden vaikutusta tai ainakin estää niiden vaikutuksen voimistumista nykyisestä. Raskausdiabetes kertoo usein alttiudesta sairastua tyypin 2 diabetekseen. Niinpä raskauden jälkeen on hyvä syy pitää kiinni terveellisistä ruoka- ja liikuntatottumuksista, saada paino hallintaan sekä seurata verensokeria ja verenpainetta vuosittain.

  • Hyvinvoinnin polultamme löydät kootut vinkit tyypin 2 diabeteksen ehkäisyyn.

  • Tukea saat myös maksuttomalta Pakit tyypin 2 diabetekselle -verkkokurssiltamme, tutustu kurssiin tästä.

  • Hyvän syömisen verkkokurssi auttaa oman arjen ruokavalintojen pohtimisessa. Kurssin hinta on 20 euroa, tutustu kurssiin tästä.

  • Kaipaatko vinkkejä ja keskustelua samassa tilanteessa olevien kanssa? Tervetuloa mukaan Diabetesliiton Tyypin 2 diabetes ehkäisy ja lykkääminen -vertaistukiryhmään Facebookissa!

Riskitesti

Oman sairastumisriskisi tyypin 2 diabetekseen voit arvioida riskitestillä.
Sivua viimeksi päivitetty: 17.4.2024